Οι μεγαλύτερες πολυεθνικές στην Ελλάδα

ημαντικοί διεθνείς όμιλοι στρέφουν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό το βλέμμα τους στην Ελλάδα, με τις θυγατρικές στη χώρα να υλοποιούν δυναμικές κινήσεις.

Γράφει η Λιλή Καρακώστα

Αν κάποιος παρακολουθεί στενά την εγχώρια επιχειρηματική σκηνή τα δύο-τρία τελευταία χρόνια, θα διαπιστώσει πλήρη αντιστροφή του άλλοτε δυσμενούς προς τη χώρα μας κλίματος. Ηχηρές πολυεθνικές που παλιότερα αδιαφορούσαν πλήρως για πιθανές επενδύσεις στην Ελλάδα, πλέον ανακοινώνουν τα σχέδιά τους για τη χώρα μας, δηλώνοντας μάλιστα έτοιμες να ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία τους τα επόμενα χρόνια.

Διευρυμένη ψήφος εμπιστοσύνης

«Ψήφο εμπιστοσύνης» δίνουν στην Ελλάδα οι πολυεθνικές εταιρείες που αυξάνουν ολοένα και περισσότερο την παρουσία τους στη χώρα μας. Ηχηρά ονόματα αναζητούν μερίδιο από την εγχώρια «πίτα», αυξάνοντας τις επενδύσεις τους και δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας σε δεκάδες τομείς.

Στην πρώτη δεκάδα των 100 πολυεθνικών εταιρειών με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στην Ελλάδα για το 2021, συναντάμε τις ΑΒ Βασιλόπουλος Μον. ΑΕ, Lidl Hellas & ΣΙΑ ΟΕ, ΟΤΕ Α.Ε., Παπαστράτος Μον. ΑΒΕΣ, Cosmote Κινητές Τηλεπικοινωνίες Μον Α.Ε., ΟΠΑΠ Α.Ε., Vodafone-Πάναφον ΑΕΕΤ, Boehringer Ingelheim Ελλάς Μον. Α.Ε., JT International Hellas AEBE και Κωτσόβολος Dixons South-East Europe AEBE.

Μελετώντας προσεκτικά τα στοιχεία της Direction Business Reports για τις top 100 επιχειρήσεις που ελέγχονται από πολυεθνικές στην Ελλάδα ή αποτελούν θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων, οι γερμανικές πολυεθνικές είναι αυτές που κρατούν τα σκήπτρα με σύνολο 22 εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Schwartz Group, Deutsche Telecom, C.H. Boehringer Sohn AG & Co, AviAlliance Group, ERGO International AG, BMW AG, Adidas AG, Robert Bosch GmbH, Meeting Point International GmbH, Bayer AG, Fraport AG, Allianz SE, Krannich Solar Griechenland International GmbH, Delivery Hero SE και Henkel AG & Co.

Το παράδειγμα των Γερμανών ακολουθούν οι Αμερικανοί με 12 πολυεθνικές, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν στο άμεσο μέλλον, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Οι αμερικανικές πολυεθνικές που ήδη κατακτούν υψηλές θέσεις στο εγχώριο επιχειρείν και σημειώνουν μεγάλους τζίρους, είναι οι: Phillip Morris Internationa Inc, Pfizer Inc, Procter & Gamble International Operations SA, Gilead Sciences Inc, Crown Holdings Inc, Pepsico Twist BV, Merck& Co, Metropolitan Life Insurance Company, Dell Technologies Inc, Johson& Johson Inc, Kraft Foods, Eli Lilly and Company και Ford Motor Company. Τη σκυτάλη στην κατάταξη των πολυεθνικών στην Ελλάδα παίρνουν στη συνέχεια οι Ολλανδοί και οι Ελβετοί με 11 και οι Άγγλοι με 8 παραρτήματα πολυεθνικών στην Ελλάδα, που σημειώνουν αξιοπρόσεκτες οικονομικές επιδόσεις.

Περίοδος δυναμικών κινήσεων

Με επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, οι πολυεθνικές που «ψηφίζουν» Ελλάδα, εδραιώνουν τη θέση τους σε μια πολύ υποσχόμενη αγορά, όπως η ελληνική. Η Κωτσόβολος – Dixons South East Europe, σε συνεργασία με την Alpha Bank, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης για μια επένδυση ύψους 15,26 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου logistic center 56.000 τ.μ. στο Θριάσιο Πεδίο, σε μια έκταση 120 στρεμμάτων, στο οποίο θα εισαχθεί τελευταίας τεχνολογίας αυτοματισμός, όπου ειδικά ρομπότ θα αποθηκεύουν και θα συλλέγουν προϊόντα, ενώ υπερσύγχρονοι σταθμοί picking & packing του συστήματος θα προσφέρουν αυξημένη παραγωγικότητα.

Από την πλευρά της, η Nestlé Hellas έχει ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ για το 2023 που αφορούν τη δημιουργία αποθήκης στις εγκαταστάσεις των Οινοφύτων, δυναμικότητας αποθήκευσης 2.000 τόνων καφέ, καθώς και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο χώρο του εργοστασίου, ενώ σημαντική είναι και η απόκτηση τμήματος της επιχείρησης Iso-Plus, που αφορά τη διανομή της σειράς προϊόντων Solgar. Μετά την πανδημία, η επαναλειτουργία του retail δικτύου του ΟΠΑΠ επέδειξε ξανά υψηλές αντοχές, σημειώνοντας ισχυρές επιδόσεις, ενώ η ενίσχυση του online καζίνο με νέα παιχνίδια αποδίδει καρπούς, συμβάλλοντας σε υψηλούς ρυθμούς διείσδυσης μεταξύ των πελατών. Τα πρακτορεία ξεπερνούν τις 4.000, ενώ η διάθεση των Σκρατς (Ξυστό) και Λαχείων επεκτείνεται περαιτέρω μέσω εναλλακτικών 3.800 σημείων πώλησης. Επίσης, η καινοτόμος εφαρμογή OPAP StoreApp, η οποία αναβαθμίζει σημαντικά την εμπειρία διασκέδασης των πελατών στα καταστήματα ΟΠΑΠ, συμβάλλει και αυτή με τη σειρά της στα κερδοφόρα αποτελέσματα του ομίλου.

Με τις εξαγωγές της εταιρείας Boehringer Ingelheim να καλύπτουν το 40% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών φαρμάκου και με την εταιρεία να δημιουργεί σχεδόν 7.700 ελληνικές θέσεις εργασίας, η εταιρεία ανακοίνωσε επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, στο Κορωπί, με σκοπό την εξέλιξη της Boehringer Ingelheim σε παγκόσμιο Hub παραγωγής καινοτόμων αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Με επενδύσεις 550 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τη Philip Morris International, η Παπαστράτος εξελίσσεται σε διοικητικό κέντρο για 12 χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Το 2023, ο Χρήστος Χαρπαντίδης θα ηγείται του διοικητικού κέντρου των 12 χωρών. Συγκεκριμένα για: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Μαυροβούνιο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές δραστηριότητας της PMI, στην οποία λειτουργούν 2 από τα 3 εργοστάσια παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού στην Ευρώπη. Το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο σταματά το 2018 να παράγει συμβατικά τσιγάρα και επικεντρώνεται στην παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού (heets). Να σημειωθεί, τέλος, πως η εταιρεία δημιούργησε 400 νέες θέσεις εργασίας το 2017, άλλες 185 θέσεις εργασίας το 2021 και άλλες 300 νέες θέσεις το 2022.

polyethnikes 1

polyethnikes 2

πηγή

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.