ekatanalotis.grUncategorized Οταν οργιάζει η φοροδιαφυγή
ekatanalotis.grUncategorized Οταν οργιάζει η φοροδιαφυγή
Uncategorized

 Οταν οργιάζει η φοροδιαφυγή

Εφημερίδα στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ – 28/01/2024 (σελ. 70)

Οταν οργιάζει η φοροδιαφυγή

Του Γιάννη Μαρίνου

Εχω κατ’ επανάληψιν αναφερθεί στη φοροδιαφυγή που πραγματοποιείται στο σύστημα διακίνησης υγρών καυσίμων, η οποία σύμφωνα με την πανελλήνια ομοσπονδία πρατηριούχων εμπόρων καυσίμου το 2017 έχει ανέλθει την προηγηθείσα εικοσαετία στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε εμπεριστατωμένη, όπως πάντα, εκλαΐκευση του θέματος ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης («Καθημερινή», 7/1) υπενθυμίζει τα περίφημα συστήματα εισροών-εκροών, με τα οποία υποτίθεται ότι όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας επεδίωξαν να επιλύσουν το πρόβλημα. Ηδη το 98% των πρατηρίων έχει εφοδιαστεί με το σύστημα αυτό, αλλά το πρόβλημα δεν επιλύθηκε, καθώς τα στοιχεία εισροών-εκροών που αποστέλλονται από τα πρατήρια ηλεκτρονικά δεν ελέγχονται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών λόγω υποστελέχωσης, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ένα στα 10 πρατήρια υγρών καυσίμων κλέβει. Και όπως σχολιάζει ο κ. Δρυμιώτης, «αντί να αναζητήσουμε και να υιοθετήσουμε τις διαδικασίες με τις οποίες αντιμετωπίζεται το πολύπλοκο αυτό θέμα στο εξωτερικό αποφασίσαμε, όπως το συνηθίζουμε, να το επιλύσουμε μόνοι μας, καθώς έχουμε εθνική αλλεργία στην αντιγραφή επιτυχημένων δράσεων από άλλες χώρες. Υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στη διαχείριση των καυσίμων. Αυτές υποδέχονται τις ακατέργαστες πληροφορίες από τα συστήματα εισροών-εκροών και με εξειδικευμένο λογισμικό, που έχουν αναπτύξει, αναλύουν τις πληροφορίες και εντοπίζουν τις πιθανές περιπτώσεις αποκλίσεων. Τέτοιες υπηρεσίες παρέχονται και πέρα από τα σύνορα μιας χώρας. Για παράδειγμα, εταιρεία που εδρεύει στην Αγγλία παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες της στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες».

Εν πάση περιπτώσει, δεν χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι αλλά λιγότεροι και στοχευμένοι. Υπάρχουν σήμερα περίπου 3.500 πρατήρια, αλλά μόνο τα 350 κλέβουν. Και αυτά μπορούν εύκολα να ελεγχθούν. Εν πάση περιπτώσει όταν υπάρχουν δοκιμασμένες λύσεις, που τις χρησιμοποιούν άλλες χώρες γιατί δεν τις «αγοράζουμε», αλλά νομίζουμε ότι εμείς θα τα κάνουμε καλύτερα; Και καταλήγει ο κ. Δρυμιώτης: «Ισχυρίζομαι ότι είμαστε η τελευταία σοβιετία της Ευρώπης, όπου κάθε ιδιωτικό είναι σατανικό. Είμαστε και θα παραμείνουμε κρατιστές, έστω και αν το πληρώνουμε ακριβά. Πιστεύω ότι δεν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Οπου υπάρχει τάξη βολεύονται οι έντιμοι και οι νοικοκυραίοι. Οπου υπάρχει μπάχαλο βολεύονται πολλοί άλλοι. Και είναι πολλά τα λεφτά».

Κοινοποίηση
Hi, I’m admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *