Ποια κόμπακτ να αγοράσω;
Η αγορά των κόμπακτ φωτογραφικών μηχανών είναι από τις μεγαλύτερες στον χώρο των ηλεκτρονικών, με εκατοντάδες μοντέλα και πάνω από 10 μεγάλους κατασκευαστές οι οποίοι ερίζουν για το μερίδιο αγοράς. Οι κατηγορίες κόμπακτ φωτογραφικών μηχανών είναι επίσης πολλές, με μοντέλα τα οποία καλύπτουν διαφόρων ειδών απαιτήσεις και προτιμήσεις.
Η πληθώρα κατασκευαστών, κατηγοριών και μοντέλων κάνει την επιλογή της κατάλληλης φωτογραφικής μηχανής δύσκολη υπόθεση, έστω και αν το κοινό είναι πλέον εξοικειωμένο με την ψηφιακή τεχνολογία και αντιλαμβάνεται τη βασική ορολογία (megapixels, ζουμ κ.ά.). Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πώς μπορεί κάποιος να επιλέξει τη μηχανή που του ταιριάζει, δίνοντας βάρος σε εκείνα τα στοιχεία που είναι και τα πλέον σημαντικά για τις ανάγκες του.
Το είδος της χρήσης
Το πρώτο στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει κανείς προτού αγοράσει μια κόμπακτ φωτογραφική μηχανή είναι το είδος της χρήσης που σκοπεύει να κάνει. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να εντοπίσουμε τις ακόλουθες βασικές κατηγορίες χρηστών στην αγορά των κόμπακτ μηχανών:
● Όσοι βλέπουν τις φωτογραφίες τους στον υπολογιστή, τις στέλνουν μέσω email ή τις δημοσιεύουν στο Ιnternet.
● Αυτοί που ενδιαφέρονται για οικιακές εκτυπώσεις σε inkjet ή στο φωτογραφείο.
● Οι αγοραστές θα κάνουν απαιτητική ερασιτεχνική χρήση (εξωτερικές λήψεις, βίντεο, αντοχή στον καιρό κ.ά.).
● Εκείνοι που έχουν ως χόμπι τη φωτογραφία. ● Οι επαγγελματίες που αναζητούν μια μηχανή για τη δουλειά τους, συμπληρωματικά στον υπόλοιπο εξοπλισμό τους.
Ανάλογα με το πού τοποθετεί κανείς τον εαυτό του, πρέπει αντίστοιχα να αξιολογήσει τα πιο κάτω στοιχεία:
Τα Μegapixels
Στις σύγχρονες κόμπακτ φωτογραφικές μηχανές ο αισθητήρας προσφέρει ανάλυση από 7-8 (σε παλιά μοντέλα) μέχρι και 12 Μegapixels. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τον μέσο χρήστη δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά και πιθανώς μόνο οι χομπίστες ή οι επαγγελματίες να χρειαστεί να επιλέξουν τα μεγαλύτερα μοντέλα. Κατά τα άλλα, το μέγεθος των εκτυπώσεων που υποστηρίζεται είναι επαρκές σε κάθε περίπτωση μεγέθυνσης, ακόμα και όταν κομμάτι της φωτογραφίας έχει κοπεί. Φακός και ζουμ
Η ποιότητα του φακού είναι ουσιαστικά το στοιχείο που διαφοροποιεί τις ψηφιακές κόμπακτ μηχανές. Το πρώτο πράγμα που κοιτάει κάποιος είναι το ζουμ που υποστηρίζεται και σήμερα αρχίζει από τα 3x και φτάνει μέχρι τα 22x-24x. Για τον μέσο ερασιτέχνη φωτογράφο ακόμα και το 3x ζουμ είναι αρκετό, ενώ για τους πιο απαιτητικούς ένα μοντέλο με 5x-7x (με έμφαση στις ευρυγώνιες λήψεις, δηλαδή από 28 mm σε αντιστοιχία με φιλμ 35 mm) καλύπτει ικανοποιητικά τις ανάγκες. Μόνο για τους πιο προχωρημένους προσφέρουν κάτι παραπάνω τα μοντέλα με ζουμ από 10x και πάνω, αλλά στην περίπτωση αυτή οι περισσότεροι στρέφονται σε DSLR μηχανές. Σημαντικό είναι επίσης κανείς να προσέχει το ζουμ σε αντιστοιχία με τις μηχανές 35 mm και όχι το ψηφιακό 3x, 5x κλπ. Από την άλλη, μεγαλύτερο βάρος πρέπει να δίνει κανείς στο αν ο φακός είναι φωτεινός και υποστηρίζει μεγάλο άνοιγμα διαφράγματος (λ.χ. μια τιμή f2,4 ή f2,8 είναι εξαιρετική), καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να λύσει τα χέρια του φωτογράφου σε δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο, μόνο τα ακριβά μοντέλα ενσωματώνουν τέτοιους φακούς, ενώ στα φθηνότερα δεν μπορεί κάποιος να περιμένει κάτι καλύτερο από το f3,5.
Λήψη βίντεο
Οι σύγχρονες κόμπακτ μπορούν να τραβούν βίντεο σε πολύ ικανοποιητική ποιότητα, ακόμα και σε ανάλυση υψηλής ευκρίνειας. Για όσους δεν είναι μανιακοί του βίντεο, μια φωτογραφική με επαρκείς δυνατότητες λήψης μπορεί να κάνει εξαιρετικά και τις δύο δουλειές. Στην αγορά υπάρχουν μοντέλα τα οποία υποστηρίζουν λήψεις 1280 x 720 στα 30fps, αλλά για τον μέσο χρήστη ακόμα και τα 640 x 480 στα 30fps είναι αρκετά.
Σημαντικό στοιχείο πάντως για τη λήψη βίντεο, και γενικότερα, είναι η ενσωμάτωση ενός οπτικού σταθεροποιητή εικόνας. Η διαφορά με τους φθηνότερους ψηφιακούς είναι τεράστια και τα οπτικά συστήματα σταθεροποίησης εξασφαλίζουν εξαιρετική λήψη βίντεο, αλλά και φωτογραφίσεις σε χαμηλό φωτισμό.
Ο επεξεργαστής
Κατά την αγορά, ελάχιστοι είναι αυτοί οι οποίο λαμβάνουν υπόψη τον επεξεργαστή που χρησιμοποιεί η μηχανή και όχι άδικα, καθώς για τον μέσο χρήστη και τις βασικές φωτογραφικές λήψεις δεν είναι κάτι σημαντικό. Ωστόσο, για τους χομπίστες και τους επαγγελματίες είναι κρίσιμο στοιχείο, καθώς προσφέρει εξελιγμένες λειτουργίες, όπως λήψεις burst mode, αλλά και δυνατότητα εγγραφής σε φορμάτ RΑW και όχι μόνο συμπιεσμένο JΡΕG.
Τip
Για πιο απαιτητικούς
Οι πιο απαιτητικοί πιθανώς να αναζητήσουν ένα οπτικό σκόπευτρο (ενσωματωμένο ή έξτρα), καθώς και τη δυνατότητα να ρυθμίζουν το φλας ή να μπορούν να προσθέσουν ένα καλύτερο εξωτερικό φλας.
πηγη: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=26&ct=16&artid=4531923