‘Ανοδος ρεκόρ της τιμής ρυζιού-Η αύξηση ξεπέρασε αυτής του χρυσού

‘Ανοδος ρεκόρ της τιμής ρυζιού-Η αύξηση ξεπέρασε αυτής του χρυσού

Από το Κάιρο, στο Νέο Δελχί, στη Σαγκάη, το «ράλι» στην τιμή του ρυζιού απειλεί να διαταράξει την παγκόσμια προμήθεια τροφίμων, όσο και η πιστωτική κρίση «διατάραξε» τη Wall Street

Το ρύζι, η βασική τροφή για το μισό πληθυσμό της Γης, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ αγγίζοντας τα 20,50 δολάρια ανά 100 pounds (περίπου ανά 50 κιλά), σχεδόν 100% αύξηση μέσα σε ένα χρόνο.

Ορισμένες χώρες έχουν μειώσει τις εξαγωγές, φοβούμενες ελλείψεις στο εσωτερικό τους.

Η Κίνα, η Αίγυπτος, το Βιετνάμ και η Ινδία, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο των εξαγωγών ρυζιού παγκοσμίως, περιόρισαν τις πωλήσεις τους φέτος, κάτι που αναμένεται να πράξει και η Ινδονησία. Η Παγκόσμια Τράπεζα, από τη Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι 33 χώρες από το Μεξικό έως την Υεμένη μπορεί να αντιμετωπίσουν «κοινωνικές αναταραχές» μετά την εκτόξευση του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας για έκτο συνεχή χρόνο.

«Ράλι» αγαθών

Η Goldman Sachs Group Inc. προβλέπει ότι όλα τα αγροτικά προϊόντα θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, εκτός από τη ζάχαρη. Η παγκόσμια ζήτηση δημητριακών θα επεκταθεί 2,6% φέτος, 1,6% περισσότερο από το μέσο όρο 10 ετών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας στη Ρώμη. Το ρύζι έχει σημειώσει την μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του σε σχέση με το χρυσό, το χαρτί και το χάλυβα.

Τα αποθέματα ρυζιού βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1980, με τον Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών να προβλέπει ότι οι εξαγωγές φέτος θα μειωθούν κατά 3,5%. Η ζήτηση, από την άλλη, θα επεκταθεί κατά 0,6% το 2008, στου 422,5 εκατομμύρια τόνους και η προσφορά κατά 1% στους 422,9 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Κοινοποίηση

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *