ekatanalotis.grΤράπεζεςΣυναγερμός για e-απάτες
ekatanalotis.grΤράπεζεςΣυναγερμός για e-απάτες
Τράπεζες

Συναγερμός για e-απάτες

Συναγερμός για e-απάτες
5 εκατ. ευρώ τον χρόνο αποσπούν από πελάτες (με e-mail και από ΑΤΜ)
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης
Σε κλοιό ηλεκτρονικών επιθέσεων βρίσκονται οι πελάτες των τραπεζών, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα απάτης τόσο στο Ιnternet όσο και στα ΑΤΜ.
Η λεία των e-απατεώνων ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ ειδικά εν όψει διακοπών του Πάσχα τραπεζικά στελέχη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους πελάτες τους, προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους.
Τα παραπλανητικά e-mail που ζητούν από τους ανυποψίαστους πελάτες να πληκτρολογήσουν τα προσωπικά στοιχεία τους (απάτη γνωστή και ως phishing) καταφθάνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς στα ηλεκτρονικά γραμματοκιβώτια και αφορούν την πλειονότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Πιο πιστευτά
Μάλιστα, οι επιτήδειοι έχουν βελτιωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, καθώς τα παραπλανητικά μηνύματα είναι πιο προσεγμένα και πιο πιστευτά, με αποτέλεσμα περισσότεροι ανυποψίαστοι πελάτες να πέφτουν στα δίχτυα της ηλεκτρονικής απάτης. Τόσο μεγάλη είναι η συχνότητα των επιθέσεων, ώστε οι τράπεζες αναγκάζονται να προειδοποιήσουν όλους τους πελάτες τους με ειδικά μηνύματα στις ιστοσελίδες τους, προκειμένου να μη δίνουν σε κανέναν τα προσωπικά στοιχεία τους. Με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, τα περισσότερα από τα παραπλανητικά μηνύματα αποστέλλονται από χώρες της Άπω Ανατολής και παραπέμπουν σε διαδικτυακούς τόπους που φιλοξενούνται ως επί το πλείστον σε χώρες της Ασίας.
Παγίδευση ΑΤΜ
Την ίδια στιγμή, διαστάσεις επιδημίας παίρνουν τα κρούσματα απάτης στα ΑΤΜ, όπου οι σπείρες των επιτηδείων παγιδεύουν τις συσκευές και με τεχνικές τελευταίας τεχνολογίας καταφέρνουν να υποκλέψουν τα στοιχεία της κάρτας αλλά και το ΡΙΝ. Πρόκειται για την απάτη που είναι γνωστή ως skimming και απειλεί όσους πραγματοποιούν ανάληψη χρημάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μάλιστα, τα τραπεζικά στελέχη φοβούνται έξαρση επιθέσεων αυτού του τύπου στις διακοπές του Πάσχα και εντός της καλοκαιρινής περιόδου. Πρέπει να σημειωθεί ότι έξαρση στα κρούσματα skimming παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς σπείρες από τα Βαλκάνια δραστηριοποιούνται στη χώρα μας παγιδεύοντας ΑΤΜ και στη συνέχεια πραγματοποιούν αναλήψεις με τα κλεμμένα στοιχεία στη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία.
Αν και οι e-απάτες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, η προστασία από τους επιτήδειους είναι απλή αν τηρηθούν ορισμένες βασικές προφυλάξεις. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Δημήτρης Παυλάκης, διευθυντής Ηλεκτρονικών Συναλλαγών και Εναλλακτικών Δικτύων της Εθνικής Τράπεζας, είναι απαραίτητο το ΡC με το οποίο ο χρήστης συνδέεται στο Ιnternet να διαθέτει πρόγραμμα ελέγχου ιών. Επίσης, ο πελάτης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της εκάστοτε τράπεζας πρέπει να αποφεύγει να αποκαλύπτει εμπιστευτικά προσωπικά δεδομένα (π.χ. τον κωδικό- Userid, το μυστικό- Ρassword, λίστα ΤΑΝ, στοιχεία καρτών, αριθμούς λογαριασμών κ.ά.) τα οποία με δόλιους τρόπους προσπαθούν τρίτοι να υποκλέψουν με ανακοινώσεις που οδηγούν σε ψεύτικα sites ή με παραπλανητικά e-mails. Η τράπεζα δεν ζητεί από τον χρήστη εμπιστευτικά προσωπικά δεδομένα, όπως τον κωδικό- Userid, το μυστικό- Ρassword, αριθμούς λογαριασμών ή καρτών κ.λπ., μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), ούτε στέλνει στους χρήστες εμπιστευτικές πληροφορίες μέσω αυτού. Αντίστοιχα, σε κάθε συναλλαγή στα ΑΤΜ ο πελάτης πρέπει να καλύπτει το πληκτρολόγιο- είτε με ένα χαρτί, είτε με το χέρι του- την ώρα που εισάγει τον προσωπικό κωδικό του και να μην έχει μαζί με την κάρτα του το ΡΙΝ.

Κοινοποίηση
Hi, I’m admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *