Τοξικές βόμβες τα φίλτρα καμπίνας των αυτοκινήτων

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – 11/08/2021 (σελ. 31)

Τοξικές βόμβες τα φίλτρα καμπίνας

Ο ρόλος τους αυτές τις ημέρες, που έχει επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα με αυξημένους ρύπους, είναι ακόμη πιο μεγάλος μιας και φροντίζουν ώστε να διατηρείται ο αέρας καθαρός

O ρόλος των φίλτρων καμπίνας – των φίλτρων που καθαρίζουν τον αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου – τις ημέρες των πυρκαγιών αλλά και τις επόμενες ημέρες, όπου έχει επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα με αυξημένους ρύπους, είναι ακόμη πιο μεγάλος, μιας και φροντίζουν ώστε να διατηρείται ο αέρας καθαρός. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τις ημέρες των πυρκαγιών ο αέρας είναι ακόμη πιο επιβαρυμένος, ενώ τα φίλτρα συμβάλλουν στην προστασία της καθαρότητας του αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Το πρώτο και πιο σημαντικό, όταν οι οδηγοί διανύουν περιοχές όπου ο καπνός είναι έντονος, να ρυθμίζουν τον κλιματισμό στη θέση της ανακύκλωσης, ώστε να χρησιμοποιείται ο αέρας που υπάρχει στο εσωτερικό και να μην εισέρχεται από τα ακροφύσια ο αέρας από το επιβαρυμένο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουν οι οδηγοί ότι λόγω των πυρκαγιών τα φίλτρα, αν και ελέγχονται μία φορά τον χρόνο, είναι πολύ πιθανόν να χρειάζονται έλεγχο ή και αντικατάσταση μιας και λόγω των αυξημένων ρύπων και καπνού στην ατμόσφαιρα μπορεί να έχουν μειωμένη έως και μηδενική απόδοση. Ειδικότερα, τα φίλτρα καμπίνας πρέπει να αντικαθίστανται μία φορά τον χρόνο επειδή μέσα στις κυψέλες τους συσσωρεύονται και συγκρατούνται όλοι οι ρύποι της ατμόσφαιρας πριν εισέλθουν στο εσωτερικό μέσω του κλιματιστικού. Μάλιστα, το κόστος της αντικατάστασης του φίλτρου καμπίνας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο – ανάλογα με το αυτοκίνητο κυμαίνεται από 10 έως και 25 ευρώ –, ενώ στην αγορά υπάρχει πληθώρα επιλογών, από τα απλά έως και του ενεργού άνθρακα, που φιλτράρουν ακόμα πιο αποτελεσματικά τους ρύπους της ατμόσφαιρας.

Ο ρόλος των γνήσιων

Πάντως, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αντικατάσταση των φίλτρων, να επιλέγουν προϊόντα επώνυμα και να αποφεύγουν ανώνυμες, φθηνές λύσεις που ίσως να μην αποδίδουν όσο τα γνήσια ή της πρώτης τοποθέτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα γνήσια φίλτρα αποτελούν πολλές φορές και τη μοναδική λύση για τα περισσότερα νέα μοντέλα, μιας και στο εμπόριο χρησιμοποιούνται φίλτρα μη ενδεδειγμένα, με άμεσο κίνδυνο την επιβάρυνση της υγείας των επιβατών. Ενα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι τα φίλτρα καμπίνας μπορούν να αποτελούν τη βασική αιτία που πολλές φορές τα τζάμια είναι θαμπωμένα ή οι οσμές μέσα στο αυτοκίνητο παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της οδήγησης και όταν ο κλιματισμός είναι σε λειτουργία. Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα περισσότερα φίλτρα έχουν αντιαλλεργική επίστρωση. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι ο φρέσκος αέρας – που διασφαλίζεται από το καθαρό φίλτρο – συμβάλλει στην ασφαλή οδήγηση και προλαμβάνει την πρόωρη κόπωση του οδηγού.

Η τακτική συντήρηση

Οι οδηγοί πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού σε κάθε εποχή. Για αυτόν τον λόγο είναι αναγκαία η αλλαγή του ψυκτικού υγρού (συνήθως κάθε τρία χρόνια), αλλά και η αντικατάσταση του φίλτρου μικροοργανισμών (ανά 20.000 ή 30.000 χλμ.), όπως και του φίλτρου γύρης. Σε κάθε περίπτωση μια συμβουλή από τους ειδικούς θα λύσει οποιεσδήποτε απορίες για τον σωστό χρόνο συντήρησης. Εξίσου σημαντικό είναι να παρακολουθείται τακτικά η στάθμη του φρέον, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης, όταν λειτουργεί ο κλιματισμός και κυρίως το σύστημα ανακύκλωσης δεν πρέπει οι επιβάτες να καπνίζουν (αλλά σε κάθε περίπτωση το κάπνισμα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μας δεν επιτρέπεται). Σε κάθε περίοδο, οι αντιπροσωπείες αλλά και οι εξειδικευμένοι τεχνικοί κλιματιστικών συστημάτων για αυτοκίνητα «τρέχουν» προσφορές που αφορούν τη συντήρηση, ενώ οι περισσότερες φίρμες παρέχουν δωρεάν έλεγχο.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.