Θλιβερό κατάντημα της Ιατρικής ο τεράστιος αριθμός των παρακλινικών εξετάσεων!

Κατάχρηση εξουσίας και διαρκές οικονομικό έγκλημα

Ανδρουλάκης Γεώργιος, εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2014,

Εμεινα ειλικρινά κατάπληκτος όταν διαπίστωσα το μέγεθος της κατάχρησης παρακλινικών εξετάσεων εκ μέρους των κλινικών γιατρών. Τον Ιανουάριο αλλά και τους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους 10.450.070 «ασθενείς» παραπέμφθηκαν για παρακλινικό έλεγχο. Το κόστος ανήλθε σε 77.355.022 ευρώ.

Με απλά λόγια δηλαδή, κάθε μήνα ο πληθυσμός της χώρας υποβάλλεται σε κάποιο είδος παρακλινικής εξέτασης, συνήθως δαπανηρής. Απίστευτο, αλλά αληθινό. Είναι φανερό ότι εδώ διαπράττεται ένα διαρκές οικονομικό έγκλημα, από τους γιατρούς κυρίως, που φέρει την ταμπέλα της άσκησης κακής Ιατρικής.

Η τεχνολογική επανάσταση που χαρακτηρίζει την εποχή μας επηρέασε καθοριστικά και την Ιατρική.

Η πληθώρα των ιατρικών μηχανημάτων, συσκευών και υλικών που κυκλοφορούν στην ιατρική αγορά την οδήγησε τελικά στην πλήρη εκτεχνίκευσή της. Ο κλινικός γιατρός έχει μεταλλαχθεί σε τεχνοτρονικό γιατρό. Και εδώ οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η τεχνολογία επέτρεψε στον γιατρό να πραγματοποιήσει μεγάλα επιτεύγματα που στο εγγύς παρελθόν ανήκαν στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας.

Η εκτεχνίκευση αυτή της Ιατρικής έχει όμως και τις παρενέργειές της.

Εκτός του ότι εκτίναξε το κόστος Υγείας σε δυσθεώρατα ύψη, παγίδεψε τους γιατρούς στα δίκτυα της τεχνολογίας. Το μοντέλο του κλινικού γιατρού έπαψε να υπάρχει σήμερα.

Ο γιατρός πριν ακόμη συναντήσει τους ασθενείς τούς παραπέμπει σε μία σειρά παρακλινικών εξετάσεων, χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος, για να καταλήξει σε μία διάγνωση ακόμη. Με λίγα λόγια δηλαδή ο γιατρός έγινε ένας υπηρέτης της τεχνολογίας και όχι το αντίθετο.

Εκτιμώ ότι πάραυτα ο γιατρός πρέπει να επιστρέψει στο μοντέλο του κλινικού «ιπποκρατικού» γιατρού που χρησιμοποιεί την τεχνολογία στοχευμένα και επιλεκτικά για να τεκμηριώσει τη διάγνωσή του.

Δυστυχώς επικρατεί και εδώ ο δόλος. Τα διάφορα διαγνωστικά κέντρα δημιουργούν – ευτυχώς, όχι όλα – ένα δίκτυο πάρε-δώσε με γιατρούς και με τη μετατροπή του ασθενούς σε «χρηματιστηριακή μετοχή». Οι ασθενείς κατευθύνονται στα κέντρα που δίνουν τη μεγαλύτερη αμοιβή-«επιτόκιο». Αληθινά, με πολλή θλίψη διατυπώνω τις γραμμές αυτές για το θλιβερό κατάντημα της Ιατρικής.

Οι ασθενείς αντικρίζουν πλέον τον γιατρό με έκδηλη καχυποψία. Τολμώ να πω ότι δεν υπάρχει πλέον η ιερή σχέση ανάμεσα στον γιατρό και στον ασθενή.

Υπάρχουν όμως και οι εταιρείες παραγωγής και διαχείρισης υψηλής τεχνολογίας, ιατρικών υλικών, μηχανημάτων κτλ. Οι επιχειρήσεις αυτές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να ποδηγετήσουν τη διαγνωστική σκέψη του γιατρού, αλλά και τη θεραπευτική του στρατηγική. Φυσικά, με τον πλέον πρόσφορο τρόπο, τη δωροδοκία.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει μια φευγαλέα αναφορά για τα δρώμενα στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Ευτυχώς λίγα. Συνήθως, οι νέοι γιατροί που προσλαμβάνονται, ευάλωτοι και ανασφαλείς, πιέζονται να αναγράφουν παρακλινικές εξετάσεις, συνήθως δαπανηρές, αυξάνοντας πλασματικά το κόστος νοσηλείας σε βάρος του δημόσιου και του ιδιωτικού ασφαλιστικού φορέα.

Είναι ανεπίτρεπτο, σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, να γίνεται ηθελημένη κατάχρηση παρακλινικών εξετάσεων εκ μέρους των γιατρών με κίνητρο τις περισσότερες φορές το χρήμα.

Ο κ. Γ. Α. Ανδρουλάκης είναι ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προσθήκη του διαχειριστή: Αξίζει να διαβάσετε   άρθρο σχετικά με τους κινδύνους ιατρικών εξετάσεων που έχουν σχέση με ακτινοβολία  εδώ

Στο παρακάτω πίνακα CT  σημαίνει Αξονική Τομογραφία (Computed Tomography)

ygeia-aktinobolies

“Η ακτινική επιβάρυνση (δόση ακτινοβολίας) από μία εξέταση αξονικής τομογραφίας είναι αρκετά μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες συμβατικές ακτινολογικές εξετάσεις. Οι τυπικές τιμές δόσης από εξετάσεις αξονικής τομογραφίας είναι της τάξης των 50mGy, ενώ για μια απλή ακτινογραφία θώρακα είναι της τάξης των 0,1mGy. Συγκριτικά, η συνολική ακτινική επιβάρυνση (ενεργός δόση) από εξέταση αξονικής τομογραφίας αντιστοιχή σε 500 απλές ακτινογραφίες θώρακα (Πηγή: ΕΕΑΕ) .”

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.