Μυστικά μακροζωίας και η διατροφή

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 21/3/2024
Το άρθρο έγραψε ο Θάνος Δημόπουλος καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, τ. πρύτανης του ΕΚΠΑ

Καθώς μεγαλώνουμε, τα άκρα των χρωμοσωμάτων μας γίνονται πιο κοντά και αυτό αυξάνει την πιθανότητα να αρρωστήσουμε. Υπάρχουν όμως συνήθειες που μπορεί να επιβραδύνουν τη γήρανση.

Δώστε προσοχή στη λεπτομέρεια. Μια μελέτη 80 ετών κατέδειξε ότι οι άνθρωποι που είναι ευσυνείδητοι, που δηλαδή δίνουν προσοχή στη λεπτομέρεια, σκέφτονται τα πράγματα και προσπαθούν να κάνουν αυτό που είναι σωστό, ζουν περισσότερο. Κάνουν περισσότερα για την υγεία τους και κάνουν επιλογές που οδηγούν σε ισχυρότερες σχέσεις και καλύτερες καριέρες.

Διατηρήστε καλές φιλίες. Υπάρχει και ένας ακόμη λόγος για να είμαστε ευγνώμονες για τους φίλους μας: μπορεί να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο. Δεκάδες μελέτες δείχνουν μια σαφή σχέση μεταξύ ισχυρών κοινωνικών δεσμών και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. Αφιερώνουμε λοιπόν χρόνο για να κρατήσουμε επαφές. Μάλιστα, οι συνήθειες των φίλων μεταδίδονται, οπότε αναζητούμε φίλους με υγιεινό τρόπο ζωής.

Διακόψτε το κάπνισμα. Είναι γνωστό ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή μας, αλλά το κατά πόσο, μπορεί να μας εκπλήξει. Μια 50χρονη βρετανική μελέτη δείχνει ότι η διακοπή στα 30 μπορεί να μας δώσει μια επιπλέον ολόκληρη 10ετία. Το να σταματήσουμε τη συνήθεια στην ηλικία των 40, 50 ή 60 ετών μπορεί να προσθέσει 9, 6 ή 3 έτη στη ζωή μας, αντίστοιχα.

Κοιμηθείτε το μεσημέρι. Η σιέστα είναι τυπική σε πολλά μέρη του κόσμου και υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι έπαιρναν έναν υπνάκο το μεσημέρι είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βοηθήσει την καρδιά μας, κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τις ορμόνες του στρες.

Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή. Είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και ψάρια. Μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας και όλων των παραμέτρων μεταβολικού συνδρόμου.

Καλή οικογενειακή ζωή. Οι παντρεμένοι τείνουν να ζουν περισσότερο από τους ελεύθερους φίλους τους. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό οφείλεται στην κοινωνική και οικονομική υποστήριξη που παρέχει η γαμήλια ευδαιμονία. Η καλή οικογενειακή ζωή προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος, αλλά και οι διαζευγμένοι ή χήροι έχουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από εκείνους που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ.

 

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.