Το άτμισμα βλάπτει το DNA όσο και το κάπνισμα!

Ερευνα-σοκ αποδεικνύει ότι οι συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να μην είναι τόσο ακίνδυνες όσο αρχικά πιστευόταν

Οσοι ατμίζουν υφίστανται παρόμοιες αλλαγές στο DNA τους με τους καπνιστές που αναπτύσσουν καρκίνο, αποκάλυψαν ερευνητές στο University College του Λονδίνου που ανέλυσαν δείγματα κυττάρων από τα μάγουλα χρηστών ατμού και τα συνέκριναν με αυτά από καπνιστές τσιγάρων. Και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοιες αλλαγές στο DNA των κυττάρων στο στόμα τους. Αυτές οι αλλαγές, με τη σειρά τους, συνδέθηκαν με τη μελλοντική ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές. Οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cancer Research», δήλωσαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν καρκίνο, αλλά δείχνουν ότι «οι συσκευές μπορεί να μην είναι τόσο ακίνδυνες όσο αρχικά πιστεύαμε».

Είναι η πρώτη σημαντική μελέτη που συνδέει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Λίγα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων, σχολιάζουν οι «Times», και οι συζητήσεις για τη βλάβη τους μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί κυρίως στις ανησυχίες για τον εθισμό στη νικοτίνη μεταξύ των νέων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο χθες παρουσιάστηκε νομοθεσία που περιορίζει τις γεύσεις και τις προωθητικές ενέργειες των ατμιστών, καθώς και την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος για τις νεότερες γενιές. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είπε ότι το νομοσχέδιο θα «σώσει χιλιάδες ζωές και δισεκατομμύρια στερλίνες για το ΕΣΥ».

Επιδημία άτμισης στη Βρετανία

Πρόσφατη έρευνα από τους «Times» αποκάλυψε πως η προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως εργαλείου διακοπής του καπνίσματος από την κυβέρνηση και το βρετανικό ΕΣΥ οδήγησε σε επιδημία άτμισης νέων, καθώς οργανισμοί που συνδέονται με τη βιομηχανία καπνού υποβάθμισαν τους κινδύνους για την υγεία από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Επειδή το άτμισμα είναι σχετικά νέο, λίγα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Η μελέτη του UCL είναι η πρώτη που εξετάζει πώς το κάπνισμα και το άτμισμα μπορούν να τροποποιήσουν το DNA στα κύτταρα, σε μια διαδικασία γνωστή ως επιγενετική. Αυτές οι αλλαγές πιστεύεται ότι επιτρέπουν στα κύτταρα να διαιρεθούν πιο γρήγορα και δυνητικά να αναπτυχθούν σε όγκους.

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από 4.000 άτομα και εξέτασε δείγματα κυττάρων από εκατοντάδες καπνιστές, καθώς και ατμιστές που δεν χρησιμοποιούν τακτικά καπνό. Αυτό έδειξε ότι τα κύτταρα στο στόμα, τα οποία είναι εκτεθειμένα στον καπνό του τσιγάρου και του ατμού, είχαν «ουσιαστικά αλλοιωθεί». Οι αλλαγές παρατηρήθηκαν επίσης στον καρκινικό ιστό του πνεύμονα καπνιστών που ανέπτυξαν καρκίνο.

Η σχέση με τον καρκίνο

Ενας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ο καθηγητής Μάρτιν Βιντσβέντερ, είπε: «Ενώ η επιστημονική συναίνεση είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα από το κάπνισμα, δεν μπορούμε να υποθέσουμε πως είναι απολύτως ασφαλή στη χρήση τους και είναι σημαντικό να διερευνήσουμε τους πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους και τις σχέσεις τους με τον καρκίνο. Οι αλλαγές που παρατηρούνται στον καρκινικό ιστό του πνεύμονα μπορούν να μετρηθούν και στα κύτταρα των παρειών από καπνιστές που δεν έχουν αναπτύξει [ακόμη] καρκίνο. Είναι σημαντικό ότι η έρευνά μας επισημαίνει το γεγονός πως οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων παρουσιάζουν τις ίδιες αλλαγές και αυτές οι συσκευές μπορεί να μην είναι τόσο ακίνδυνες όσο αρχικά πιστεύαμε. Χρειάζονται μακροχρόνιες μελέτες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα».

Η μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις στα κύτταρα μελετώντας έναν τύπο επιγενετικής αλλαγής στα κύτταρα που ονομάζεται μεθυλίωση DNA. Η επιγενετική είναι ο όρος για παράγοντες όπως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής μας, που μπορούν να τροποποιήσουν και να καθορίσουν πώς εκφράζεται το DNA μας, όπως με την καταστολή γονιδίων που σταματούν τη διαίρεση των κυττάρων σε όγκους.

Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη

Ο Αντριου Μπεγκς, καθηγητής Γενετικής και Χειρουργικής του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Αν και δεν δείχνει άμεση αιτιολογική επίδραση, αυτή η μελέτη δείχνει ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην ανθρώπινη υγεία και αν θα μπορούσαν να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου».

Το 2023, περισσότερα από ένα στα πέντε παιδιά κάτω των 18 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο, μια αύξηση 30% σε έναν χρόνο. Ερευνα των «Times» τον Δεκέμβριο αποκάλυψε τους δεσμούς μεταξύ εταιρειών καπνού και μια μυστική εκστρατεία λόμπι για την ενίσχυση των πωλήσεων ηλεκτρονικών τσιγάρων και τον αποκλεισμό των μέτρων υγείας που στοχεύουν στην προστασία των παιδιών.

πηγή εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 21/3/2024

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.