Γιατροί και… φακελάκι
Γιατροί και… φακελάκι
Κύριε διευθυντά
Eχουν περάσει 27 χρόνια από τότε που δημοσιεύθηκε στις 27.5.1987 το εκτενές άρθρο μου στην «Ελευθεροτυπία» «Γιατροί και… φακελάκι. Η άλλη άποψη», όπου πέρα από την υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας καυτηριαζόταν και ο χρηματισμός των γιατρών, το περίφημο «φακελάκι». Δυστυχώς μέχρι σήμερα εξακολουθεί η ίδια κατάσταση. Το φαινόμενο, βέβαια, δεν οφείλεται στους χαμηλούς μισθούς του ΕΣΥ –που είναι γνωστοί πριν από την ανάληψη της θέσης– αλλά στην έλλειψη δεοντολογίας, στην ατιμωρησία, στην ανεξέλεγκτη συμπεριφορά και στην πληθώρα των γιατρών. Για τη βελτίωση της μισθοδοσίας τους, η πολιτεία θα μπορούσε να προσαρμοστεί στα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες καταβάλλουν στα νοσοκομεία τα έξοδα της νοσηλείας και των εγχειρήσεων των ιδιωτικά ασφαλισμένων αρρώστων τους, όπως γίνεται στον τόπο μας στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Γιατί όχι και στα του ΕΣΥ;
Στην Ελλάδα, μια κρατική κλινική με 30-35 κρεβάτια στελεχώνεται με εννέα βοηθούς-εκπαιδευόμενους, έξι επιμελητές και ένα διευθυντή. Aρα ένας γιατρός αναλογεί σε δύο αρρώστους!
Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα όχι της οικονομικής μας κρίσης –που θα την είχαμε αποτρέψει αν μέσα στα άλλα δεν προσλαμβάναμε τόσους γιατρούς– αλλά της πολιτισμικής μας κρίσης. Αυτήν πρέπει να καταπολεμήσουμε αλλάζοντας τον εαυτό μας. Χρειαζόμαστε όλοι μας εκπαίδευση από μικρή ηλικία στους κανόνες της δεοντολογίας και της σωστής συμπεριφοράς και… παιδεία. Πρέπει να ομολογήσω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως διευθυντής, σε δύο Αγγειοχειρουργικά Τμήματα του ΕΣΥ (Ελπίς και Κωνσταντοπούλειο – Αγία Oλγα), παρ’ όλο που προσπάθησα με το προσωπικό μου παράδειγμα, απέτυχα στον τομέα αυτό.
Δρ Δημητρης – Σολων Γ. Γεωργοπουλος – Αγγειοχειρουργός, πρ. Διευθυντής Αγγειοχειρουργικών Τμημάτων ΕΣΥ (1985-2006)
επιστολή στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ