LDL χοληστερόλη περισσότερα χρόνια ζωής

Εφημερίδα ΤΑ  ΝΕΑ – 12/11/2020 (σελ. 37)

Αθηρωμάτωση και αυξημένη τιμή LDL χοληστερόληs

Του Κώστα Τσιούφη

Παγκοσμίως 18 εκατομμύρια θάνατοι ανά έτος οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα, όπου τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει η αθηροσκληρωτική νόσος των στεφανιαίων και των εγκεφαλικών αρτηριών. Με τον όρο αθηρωμάτωση ή αθηροσκλήρωση εννοούμε μία σειρά διεργασιών που οδηγούν σε εστιακή ή διάχυτη πάχυνση του αρτηριακού τοιχώματος, με συνέπεια την απώλεια της ελαστικότητάς του και την προοδευτική μείωση του εύρους του αγγειακού αυλού. Πρόκειται για μια συστηματική νόσο που μπορεί να προσβάλει όλο το αρτηριακό δένδρο του οργανισμού, όπως τις ευαίσθητες λόγω μικρού μεγέθους στεφανιαίες αρτηρίες, τις καρωτίδες, τις αρτηρίες των κάτω άκρων.

Ο σχηματισμός των αθηρωματικών πλακών ξεκινά νωρίς στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας και εξελίσσεται με την πάροδο των ετών προοδευτικά. Ο κύριος μεσολαβητής στην πρόκληση και συνέχιση της αθηρωματικής διεργασίας είναι η LDL χοληστερόλη και η οξείδωσή της από τις ελεύθερες ρίζες. Σημαντικότατος είναι και ο ρόλος του γενετικού υποστρώματος ενός ατόμου για ανάπτυξη αθηρωμάτωσης, όπως σε περιπτώσεις που συγγενής πρώτου βαθμού υπέστη καρδιακό επεισόδιο προ της ηλικίας των 50-55 ετών. Το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η καθεστηκυία ζωή επιβαρύνουν σημαντικά την εξέλιξη της αθηρωμάτωσης.

Η χοληστερόλη είναι ένα οργανικό μόριο απαραίτητο για τη ζωή. Συμμετέχει στη σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών, στεροειδών ορμονών και βιταμίνης D. Σε ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος ή που υπεβλήθησαν σε αγγειοπλαστική-στεντ ή σε bypass, η LDL χοληστερόλη πρέπει να είναι πολύ χαμηλά, κάτω από τα 70 mg/dl και να προσεγγίζει τα 55 mg/dl.

Να σημειωθεί ότι η LDL χοληστερόλη πρέπει να είναι χαμηλή, κάτω από 115 mg/dl έστω και σε αυτά τα λιγοστά άτομα που δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου. Είναι ενδιαφέρουσα η παρατήρηση πως κατά την εξέλιξη της ζωής οι υψηλότερες τιμές LDL έχουν παρατηρηθεί στο ανθρώπινο γένος, το οποίο είναι το μοναδικό είδος που πεθαίνει από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Με την κατάλληλη διατροφή, την υιοθέτηση τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, την τακτική σωματική άσκηση, την αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον καπνού και τη χρήση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής (στατίνης με ή χωρίς εζετιμίμπη ή και σε ειδικές περιπτώσεις χρήση αναστολέων PCSK9 με υποδόριες ενέσεις ανά 15νθήμερο) η επίτευξη χαμηλών τιμών LDL χοληστερόλης είναι εφικτή και αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε λιγότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Ο Κώστας Τσιούφης είναι καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.