Η μεγάλη παγίδα στις χρεώσεις παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος πλην ΔΕΗ

Πριν από 2 μήνες περίπου αποφάσισα να φύγω από τη ΔΕΗ και πάω στην elpedisos στο πρόγραμμα 24 ώρες νυχτερινό με χρέωση 0,0639ευρώ/kwh (χωρίς ΦΠΑ). Χθες πήρα το πρώτο λογαριασμό μήνα και με έκπληξη διαπίστωσα ότι υπήρχε και ρήτρα προσαρμογής 26,68 ευρώ που εκτινάσσει την τιμή της  κατά 37%!!!!!!!. Η elpedisosn με 6,3ευρώ/μήνα προσφέρει σταθερές τιμές χωρίς Ρήτρα Προσαρμογής ( ELPEDISON Fixed) . Έτσι το πάγιο είναι συνολικά 10,7 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Αποφάσισα να πληρώσω τα 6,3 ευρώ το μήνα επιπλέον για το ELPEDISON Fixed και να παραμείνω στην ELPEDISON.


Παρόλα αυτά η χρέωση είναι λίγο μικρότερη από την αντίστοιχη της ΔΕΗ.

Διαμόρφωση Ρήτρας Προσαρμογής ή  Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ)

Η Οριακή Τιμή του Συστήματος είναι η τιμή στην οποία εκκαθαρίζεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και είναι η τιμή που εισπράττουν όλοι οι όσοι εγχέουν ενέργεια στο Σύστημα και πληρώνουν όλοι όσοι ζητούν ενέργεια από το Σύστημα. Συγκεκριμένα, η Οριακή Τιμή του Συστήματος διαμορφώνεται από τον συνδυασμό των προσφορών τιμών και ποσοτήτων που υποβάλλουν κάθε μέρα οι διαθέσιμες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και του ωριαίου φορτίου ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, που διαμορφώνεται σε καθημερινή βάση από τους καταναλωτές.

Επιχειρώντας μια απλή περιγραφή του τρόπου υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της μικροοικονομικής θεωρίας, μπορεί να αναφερθεί ότι οι μονάδες παραγωγής κατατάσσονται αναλόγως των προσφορών τους σε αύξουσα σειρά, ξεκινώντας από την χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή για ορισμένη ποσότητα ενέργειας και καταλήγοντας στην υψηλότερη προσφερόμενη τιμή.

Στο σημείο, όπου οι προσφερόμενες ποσότητες ενέργειας εξυπηρετούν το ζητούμενο φορτίο, καθορίζεται και η Οριακή Τιμή του Συστήματος. Στην ουσία, η Οριακή τιμή του Συστήματος συμπίπτει με την προσφορά της τελευταίας μονάδας που πρέπει να λειτουργήσει για να καλυφθεί η ζήτηση.

Για λόγους προστασίας των καταναλωτών και διαμόρφωσης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού τίθεται διοικητικά ανώτερο όριο ως προς την προσφερόμενη τιμή, το οποίο έχει τεθεί ίσο με 150€/MWh καθώς και κατώτερο επίπεδο προσφορών, το οποίο είναι το μεταβλητό κόστος της μονάδας, ώστε στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραγωγοί να πληρώνονται το κόστος καυσίμου τους.

Ο λογαριασμός για  το Ηλεκτρικό ρεύμα περιλαμβάνει :
1. Πάγιο
2. Χρεωση προμήθειας
3. ΑΔΜΗΕ
4. ΔΕΔΔΗΕ
5. ΥΚΩ
6. ΕΤΜΕΑΡ
7. Λοιπές χρεώσεις
8. ΕΦΚ
9. Ειδικό τέλος Ν 2093/92
10. ΦΠΑ
11. Δημοτικά τέλη
12. ΤΑΠ
13. ΕΡΤ

Κοινοποίηση

You may also like...

5 Responses

 1. PaulKomn says:

  ΠΡΟΜΉΘΕΙΑ ρευματος 21 ευρώ η elpedison μου κοπάνησε ρητρα αναπροσαρμογης 60 ευρώ μειον την εκπτωση του κούλη 9 ευρώ. Εφυγα για ΔΕΗ

 2. KOSTAS MINETOS says:

  Μολις μου ηρθε ο λογαρισμος απο ελπεντισον και η χρεωση για την ρητρα ειναι μεγαλυτερη απο το ρευμα. Μου γυριζει σχεδον 18 λεπτα η kwh Εχεις κανεις αναλογη εμπειρια?

 3. ΓΕΩΡΓΙΟΣ says:

  Προφητική η διαφήμιση παροχου “Φοβού τους Δαναούς”

 4. chris says:

  Καλησπέρα!
  Υπάρχει και άλλη εξαπάτηση. Στην προσφορά που κάνουν αρχικά σε ενημερώνουν για τιμή kWh η οποία περιλαμβάνει “έκπτωση συνέπειας”.
  Υπογράφοντας συμβόλαιο πληρώνεις εγγύηση, την οποία με το που βάζεις πάγια εντολή σου επιστρέφουν πιστωτικά στους λογαριασμούς που εκδίδονται. Για όσο διάστημα διαρκεί η πίστωση της εγγύησης ΔΕΝ υπάρχει έκπτωση συνέπειας.

 5. Γ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ says:

  ο 2020 που το πετρέλαιο ήταν χαμηλά δεν είδαμε κάποια έκπτωση από την elpedison
  λόγω του ΟΤΣ. Είναι ένα πράγμα που δεν μπορεί ο καταναλωτής να κάνει κάποιο έλεγχο. Στο ανωτέρω παράδειγμα στον υπολογισμό δεν αφαιρείται η έκπτωση που δίνει η δεη στους καλοπληρωτές

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.