ekatanalotis.grΗλεκτρικό ΡεύμαΗ ελεύθερη αγορά ηλεκτρικού ρεύματος αύξησε την τιμή του!
ekatanalotis.grΗλεκτρικό ΡεύμαΗ ελεύθερη αγορά ηλεκτρικού ρεύματος αύξησε την τιμή του!
Ηλεκτρικό Ρεύμα

Η ελεύθερη αγορά ηλεκτρικού ρεύματος αύξησε την τιμή του!

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – 08/12/2020 (σελ. 6)

Απελευθέρωση με κανόνες

Του Νίκου Φιλιππίδη

Στη χώρα που μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, ο εκάστοτε υπουργός ανακοίνωνε τις τιμές του ρεύματος, ήταν σίγουρο ότι το άνοιγμα της αγοράς, δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Η μεταρρύθμιση όμως ήταν σημαντική και έγινε. Απλά κατά το επιεικέστερο, βγάζει παιδικές ασθένειες. Η αγορά άνοιξε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο υπάρχουν ήδη προβλήματα. Μεσαίου μεγέθους βιομηχανίες και βιοτεχνίες, πελάτες μέσης τάσης, καλούνται από τις εταιρείες να πληρώσουν ακριβότερα το ρεύμα, τον τελευταίο μήνα. Ακόμα χειρότερα πελάτες λιανικής, μικροί οικιακοί καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές ρεύματος, χωρίς καμία ενημέρωση, καθώς οι εταιρείες κάνουν χρήση κάποιων ρητρών που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις, ότι μπορεί να αυξηθεί μονομερώς η τιμή του ρεύματος σε περίπτωση που υπάρχουν επιβαρύνσεις στη χονδρική του ρεύματος.
Το πρόβλημα όπως γίνεται αντιληπτό είναι ότι αυξήθηκαν οι τιμές της χονδρικής του ρεύματος. Το πόσο πουλάνε το ρεύμα, όσες εταιρείες παράγουν σε όσες εταιρείες το πωλούν στον καταναλωτή, επιχείρηση ή κατοικία.
Προσέξτε πριν από την απελευθέρωση η χώρα μας είχε «κατακτήσει» τα αρνητικά πρωτεία στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, με μέση τιμή κατά 50% ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τον Δεκέμβριο η απόσταση με την Ευρώπη μεγάλωσε. Το κόστος είναι πλέον δυσθεώρητο. Οι συνέπειες αυτού γίνονται εύκολα αντιληπτές, όταν, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ (2019), η μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 10% θα επέφερε αύξηση του ΑΕΠ κατά 600 εκατ. ευρώ, των φόρων και εισφορών κατά €140 εκατ. και της απασχόλησης κατά 12.000 θέσεις εργασίας. Ολα αυτά θα τα έφερνε η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, εάν γίνονταν σωστά. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι υπάρχουν προβλήματα.
Οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, κερδίζουν υπέρμετρα και αφήνουν τους λιανέμπορους του ρεύματος να «βγάλουν τα μάτια τους» με τους πελάτες τους. Αυτά τα λεφτά που «βγαίνουν» στην παραγωγή θα πρέπει να τα πληρώσει κάποιος. Συνήθως τα πληρώνει ο καταναλωτής. Μάλλον αυτό θα συμβεί και τώρα. Αν μέρος του κόστους το πάρουν πάνω τους οι εταιρείες λιανικής, ειδικά αυτές που δεν παράγουν, τότε ενδεχομένως να έχουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Η αλήθεια είναι ότι το άνοιγμα μιας «κλειστής» επί χρόνιας αγοράς στον ανταγωνισμό έχει στην αρχή σχεδόν πάντα προβλήματα. Δημιουργούνται μια σειρά στρεβλώσεων, άλλοτε προς το καλύτερο άλλοτε προς το χειρότερο. Αλλοτε αυξάνοντας την τιμή του προϊόντος, άλλοτε μειώνοντάς την υπέρμετρα, σε επίπεδα που δεν συμφέρει να επενδύσει κανείς. Σχεδόν πάντα, μετά από ένα διάστημα αναταράξεων, η αγορά βρίσκει την ισορροπία της. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να έχει δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός εποπτείας και ελέγχου της αγοράς.

Το θέμα άρα είναι η ρύθμιση της αγοράς. Αρμόδια όργανα υπάρχουν. Αν χρειάζονται και διορθώσεις στο πλαίσιο, πρέπει να τις δει ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος επιχειρεί κάτι πραγματικά ιστορικό. Που γίνεται παντού στην Ευρώπη και παντού πετυχαίνει. Απλά πρέπει να γίνει σωστά. Να μην αφήνει σύννεφα ότι το κρατικό μονοπώλιο αντικατέστησε μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα…

Κοινοποίηση
Hi, I’m admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *