Ξέφρενο ράλι του bitcoin, «πέταξε» στα $37.500

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ – 08/01/2021 (σελ. 47)

Ξέφρενο ράλι του bitcoin, «πέταξε» στα $37.500

Ανέβηκε 30% μέσα σε διάστημα μόνo λίγο ημερών από την αρχή του νέου έτους και πάνω από 600% από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει το bitcoin, το οποίο χθες, συνεχίζοντας την ξέφρενη πορεία του, έφτασε τα 37.600 δολάρια. Πρόκειται για άνοδο 30% μέσα σε διάστημα μόνο λίγο ημερών από την αρχή του νέου έτους και πάνω από 600% από τον Μάρτιο όταν οι αγορές είχαν βουλιάξει από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Οι πρόσφατες αλλαγές των κανονισμών εποπτείας στις ΗΠΑ ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται περισσότερα νομίσματα για πληρωμές, η στροφή προς το κρυπτονόμισμα περισσότερων επενδυτών που αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις και η πρόβλεψη για νέα άνοδο των τιμών του bitcoin από την JPMorgan είναι οι βασικοί παράγοντες που τροφοδότησαν την άνοδο.

Το ξέφρενο ράλι πάντως έχει τροφοδοτήσει και ανησυχίες ότι μπορεί να επαναληφθεί το κραχ που είχε καταγραφεί στα κρυπτονομίσματα πριν από τρία χρόνια. Οταν το bitcoin είχε φτάσει σε νέα ιστορικά υψηλά τον Νοέμβριο, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί το είχε αποκαλέσει «πλήρως κερδοσκοπικό» και «φούσκα χωρίς ουσιαστική αξία».

Η JPMorgan από την πλευρά της ανέφερε σε πρόσφατη έκθεση ότι το bitcoin έχει τη δυναμική για μεγάλα περαιτέρω κέρδη. Πάντως το κρυπτονόμισμα εξακολουθεί παρά τα ρεκόρ να καταγράφει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις, ακόμη και σε ημερήσια βάση. Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές του μήνα το κρυπτονόμισμα είχε υποχωρήσει κατά 17% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη βουτιά από τον Μάρτιο, πριν να ακολουθήσει ξανά ανοδική πορεία. Το 2017 το κρυπτονόμισμα είχε φτάσει ξανά τα 20.000 δολάρια, για να βουλιάξει το 2018 εκμηδενίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Προς το παρόν φαίνεται ότι περισσότερα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια έχουν αποφασίσει να μπουν στο παιχνίδι του κρυπτονομίσματος, με αρκετούς επενδυτές να κάνουν λόγο για αντιστάθμισμα ενάντια στην πρόσφατη υποχώρηση του δολαρίου και του κινδύνου του πληθωρισμού. Οι πολέμιοι προειδοποιούν ότι η αύξηση των επενδύσεων σε bitcoin από μεγαλύτερα αλλά και από μικρά χαρτοφυλάκια τείνει να δημιουργήσει φούσκα. Οπως λένε, τα επίπεδα τιμών μπορεί να αποδειχτούν μη βιώσιμα, αν και η κερδοσκοπική μανία που επικρατεί μπορεί στο μεταξύ να οδηγήσει ακόμη πιο ψηλά τις τιμές.

Η στροφή σε διάφορα κρυπτονομίσματα έχει οδηγήσει για πρώτη φορά στην Ιστορία την κεφαλαιοποίησή τους στα επίπεδα του 1 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα κρυπτονομίσματα έφτασαν στη λογιστική αυτή αξία μετά την πενταπλάσια άνοδο της κεφαλαιοποίησής τους μέσα στο 2020.

Η τιμή του bitcoin έχει πολλαπλασιαστεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες, ενώ αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα της κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων. Η κεφαλαιοποίηση του bitcoin υπολογίζεται σε περίπου 600 δισ. δολάρια. Οι προοπτικές του κρυπτονομίσματος εξαρτώνται, σύμφωνα με την JPMorgan, από το πώς θα κινηθεί η μεταβλητότητα του bitcoin, η οποία προς το παρόν είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Το ράλι του bitcoin που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται εν μέρει στην είσοδο σε αυτό περισσότερων μεγάλων επενδυτών στην αγορά, σύμφωνα με αναλυτές της PwC, όπως αναφέρει το CNBC. Το κρυπτονόμισμα υπάρχει εδώ και μία δεκαετία περίπου, αλλά μόλις πέρυσι άρχισε να αυξάνεται η δημοτικότητά του μεταξύ των μεγάλων αυτών επενδυτών. Η ανάκαμψη των τιμών του bitcoin πέρυσι τροφοδοτήθηκε ως έναν βαθμό από πετυχημένους επενδυτές της Wall Street που το υποστήριξαν δημόσια. Πρόκειται για επενδυτές όπως οι Πολ Τουντόρ Τζόουνς και Στάνλεϊ Ντρουκενμίλερ, οι οποίοι θεωρούν ότι το κρυπτονόμισμα αποτελεί έναν από τους πιθανούς τρόπους για αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Επίσης μεγάλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου όπως οι PayPal και Fidelity έχουν κάνει κινήσεις προς τα κρυπτονομίσματα.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.