1528 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα πωλούνται ακόμα μόνο στα φαρμακεία!

Μεταρρύθμιση στα χαρτιά

Του Νίκου Φιλιππίδη nfilippidis@onetv.gr

Πριν από μερικά χρόνια, όχι πολλά, η δημόσια συζήτηση και η πολιτική αντιπαράθεση κινούνταν γύρω από ένα περίεργο ακρωνύμιο που έφερε τον τίτλο ΜΗΣΥΦΑ. Τα γνωστά ως Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα. Ολοι μιλούσαν γι’ αυτά. Για την αδικία που γίνεται στους φαρμακοποιούς. Για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Για τους κακούς δανειστές που μας επιβάλλουν την εμπορευματοποίηση της υγείας. Για τα υπερκέρδη των σουπερμάρκετ που θα αυξηθούν από την πώλησή τους και άλλα τινά. Λίγοι κατάλαβαν ότι ο λόγος γίνονταν για 1.582 προϊόντα που παντού στον κόσμο πωλούνται και εκτός φαρμακείων, γεγονός που επιτρέπει να διατίθενται φτηνότερα στους καταναλωτές.

Τα εν λόγω προϊόντα, συνδέονταν με μια άλλη φορτισμένη φράση εκείνης της εποχής, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Το κείμενο δηλαδή του διεθνούς οργανισμού με τις ενδεικνυόμενες για την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις. Κάποιες από αυτές αφορούσαν τα φαρμακεία. Ξεκίνησε από τη μείωση του υπέρογκου περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, το οποίο πέρασε παρά τις αντιδράσεις. Ηταν βλέπετε μνημονιακή υποχρέωση που αφορούσε και δημοσιονομικά θέματα. Αφορούσε την κρατική δαπάνη για φάρμακα. Η δεύτερη ήταν για τα ΜΗΣΥΦΑ. Ωστόσο αυτή βρίσκονταν σε εκκρεμότητα πριν από τις εκλογές του 2015. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούσαν. Επικαλούνταν ότι η απελευθέρωση – ναι η απελευθέρωση – θα φέρει αύξηση της τιμής τους. «Ανησυχούσαν» επίσης ότι θα υπάρξει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα αλόγιστης χρήσης των εν λόγω σκευασμάτων με παρενέργειες στην υγεία των πολιτών. Ο πρόεδρός τους Κ. Λουράντος απειλούσε να μετατρέψει τα φαρμακεία σε εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκλογές έγιναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε. Οι αυταπάτες εξαφανίστηκαν. Η νέα κυβέρνηση σύναψε το τρίτο Μνημόνιο και το θέμα ΜΗΣΥΦΑ επέστρεψε. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και οι αντιδράσεις ήταν αυτή τη φορά χλιαρές. Προβλέπονταν δε να εφαρμοστεί από την 1/1/2017. Προϋπόθεση αποτελούσε να έχει καταρτιστεί πρώτα η λίστα Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ) μιας υποκατηγορίας των ΜΗΣΥΦΑ που περιλαμβάνει μόλις 216 από τα 1.582 ΜΗΣΥΦΑ. Από μόνη της η νέα λίστα υποβάθμιζε τη μεταρρύθμιση, αλλά ούτε αυτή η «κουρεμένη» λίστα φτιάχτηκε ποτέ. Ηταν η περίοδος που η Ελλάδα υποκρίνονταν ότι κάνει μεταρρυθμίσεις και η τρόικα υποκρινόταν ότι κάνει ελέγχους προόδου του προγράμματος. Στην πραγματικότητα οι τεχνοκράτες των θεσμών είχαν βαρεθεί τόσο εμάς όσο και τα τερτίπια μας.

Η κατάληξη ήταν η γνωστή. Η αναμενόμενη. Η μεταρρύθμιση έμεινε στα χαρτιά. Ακόμα και μετά τις εκλογές του 2019, δεν άλλαξε τίποτα. Η λίστα με τα προϊόντα που μπορούν να πωλούνται εκτός φαρμακείου δεν φτιάχτηκε ποτέ. Τίποτα δεν άλλαξε.

Η επιχείρηση φαρμακείο και οι λειτουργοί του συνέχισαν χαριστικά να έχουν το αποκλειστικό προνόμιο να πωλούν ό,τι θέλουν όπως το θέλουν και βέβαια όλα τα νομίμως μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αποκλειστικά στα καταστήματά τους. Για την «επιβράβευσή» τους, την περίοδο των lockdown και χωρίς να έχουν πληγεί εμπορικά από την πανδημία, τους επετράπη σιωπηρά, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε για την υπόλοιπη αγορά, να πωλούν προϊόντα ανταγωνιστικά κλειστών επιχειρήσεων, όπως καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας. Κανένα άλλο μέρος του εμπορίου δεν έτυχε ανάλογης ευνοϊκής ρύθμισης. Κατά παρέκκλιση κάθε έννοιας του ανταγωνισμού. Κανείς δεν αντέδρασε. Η συντεχνία και πάλι πανίσχυρη.

Εχοντας προηγηθεί όλα αυτά, προκαλεί απορία να βλέπουμε την κυβέρνηση να εκπλήσσεται που οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στη διάθεση των τεστ για τον Covid-19, αντί να εκπλησσόμαστε εμείς οι πολίτες γιατί επί τόσα χρόνια τυγχάνουν τέτοιας διακομματικής μεροληψίας…

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – 26/03/2021 (σελ. 6)

1.582 προϊόντα που παντού στον κόσμο πωλούνται και εκτός φαρμακείων

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.