Καθημερινές συνήθειες για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – 04/08/2022 (σελ. 26)

Του Θάνου Δημόπουλου

Στην εμφάνιση καρκίνου συμβάλλουν τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένας στους τρεις καρκίνους που διαγιγνώσκονται σήμερα μπορεί να προληφθεί. Συνεπώς, μπορούμε όλοι να τροποποιήσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες για να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου:

* Μείωση του σωματικού βάρους. Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα των κοινωνιών του ανεπτυγμένου κόσμου. Μάλιστα σύντομα θα αποτελέσει τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο ξεπερνώντας το κάπνισμα. Υπολογίζεται ότι αν όλοι οι ενήλικοι στις ΗΠΑ μειώσουν τον δείκτη μάζας σώματός τους κατά 1% θα μειωθούν κατά 100.000 οι νέες διαγνώσεις καρκίνου.

* Περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος όπως τα αλλαντικά σχετίζεται με νεοπλάσματα γαστρεντερικού. Καλό θα ήταν να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε λιγότερο από μισό κιλό την εβδομάδα.

* Χρήση αντηλιακού. Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο του δέρματος που μπορεί να προληφθεί με τη χρήση αντηλιακών με βαθμό προστασίας 30 ή μεγαλύτερο.

* Κατανάλωση λαχανικών. Τα λαχανικά περιέχουν ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρά μας από βλάβες που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου. Προτείνεται η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε ποσότητα μεγαλύτερη από 2,5 φλιτζάνια.

* Μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης. Συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που επιφέρουν αύξηση του σωματικού βάρους. Φυσικά, δεν χρειάζεται να αποκλείσετε τελείως τη ζάχαρη από τη διατροφή σας.

* Εμβολιασμός για τον ιό του ανθρωπίνου θηλώματος (HPV) και της ηπατίτιδας Β.  Η μόλυνση από HPV σχετίζεται αιτιολογικά με μια σειρά νεοπλασμάτων και ο εμβολιασμός αποδεδειγμένα μειώνει δραστικά την εμφάνιση αυτών των νεοπλασμάτων. Το ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β για τον καρκίνο του ήπατος.

* Σωματική άσκηση. Η σωματική άσκηση μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης μιας σειράς νεοπλασμάτων και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης άλλων προβλημάτων υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

* Διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα παραμένει ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου.

* Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ. Η αυξημένη κατανάλωση σχετίζεται με νεοπλάσματα γαστρεντερικού, μαστού και κεφαλής και τραχήλου. Η σύσταση είναι να καταναλώνουμε έως δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα.

* Ακολουθήστε τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου. Η πρώιμη διάγνωση διαφόρων μορφών καρκίνου αποδεδειγμένα μειώνει τη θνητότητα της νόσου.

Ο Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, πρύτανης του ΕΚΠΑ

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.