Τροφές με σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες

Καμιά τροφή δεν μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο από μόνη της, αλλά ο σωστός συνδυασμός μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόληψη.

Κατά τη διάρκεια των γευμάτων μας, πρέπει να φροντίζουμε τουλάχιστον τα δύο τρίτα της τροφής να προέρχονται από φυτά και όχι περισσότερο από το ένα τρίτο από ζωική πρωτεΐνη, σύμφωνα με τις οδηγίες του αμερικανικού ινστιτούτου έρευνας για τον καρκίνο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο και όσο περισσότερο χρώμα έχουν, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά περιέχουν. Αυτές οι τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τον κίνδυνο και με έμμεσο τρόπο, καθώς μας βοηθούν να φτάσουμε και να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος. Η παχυσαρκία μέσω της περίσσειας λιπώδους ιστού αυξάνει τον κίνδυνο για πολλαπλούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και των νεφρών. Καλό είναι να τρώμε ποικιλία λαχανικών, ιδιαίτερα σκούρα πράσινα, κόκκινα και πορτοκαλί.

Το φυλλικό οξύ είναι μια σημαντική βιταμίνη που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρκίνους του παχέος εντέρου, του ορθού και του μαστού. Τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού και τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος. Το ίδιο και ο χυμός πορτοκαλιού, το πεπόνι και οι φράουλες. Αλλες καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα σπαράγγια και τα αβγά. Μπορούμε επίσης να το βρούμε στα φασόλια, τους ηλιόσπορους και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι ή το μαρούλι.

Είτε είναι το λυκοπένιο, η χρωστική ουσία που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους, ή κάτι άλλο δεν είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ντομάτας με μειωμένο κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη. Παρ’ όλο που τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι λίγα, το τσάι, ειδικά το πράσινο, μπορεί να είναι ένας ισχυρός μαχητής κατά του καρκίνου. Σε εργαστηριακές μελέτες, το πράσινο τσάι έχει επιβραδύνει ή έχει αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου στα κύτταρα του παχέος εντέρου, του ήπατος, του μαστού και του προστάτη. Είχε επίσης παρόμοια επίδραση στους πνεύμονες και στο δέρμα.

Τα σταφύλια, ιδιαίτερα τα κόκκινα, περιέχουν ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και σε εργαστηριακές μελέτες έχει αποτρέψει την κυτταρική καρκινική διαδικασία.

Ο Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, τ. πρύτανης του ΕΚΠΑ

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.