Πάνω από 5% οι προθεσμιακές

Μαίνεται η μάχη για τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η μάχη των τραπεζών στην αγορά των προθεσμιακών καταθέσεων, οι αποδόσεις των οποίων είναι πλέον από τις ανταγωνιστικότερες στην ευρωζώνη. Την περασμένη εβδομάδα η FΒΒank ανακοίνωσε τη διάθεση του προϊόντος «Προθεσμιακός Λογαριασμός Super 5», το οποίο αποτελεί προθεσμιακή κατάθεση με ετήσιο επιτόκιο 5,00%, για τρία τρίμηνα. Η κατάθεση ανανεώνεται αυτόματα κατά τη λήξη του κάθε τρίμηνου, οπότε ο καταθέτης έχει τη δυνατότητα να κάνει μερική ή ολική ανάληψη των χρημάτων του, χωρίς κόστος. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι τα 10.000 ευρώ.

Η μάχη για τα συγκεκριμένα προγράμματα άρχισε εντός του 2006, κατά τη διάρκεια του οποίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε πέντε αυξήσεις του βασικού επιτοκίου του ευρώ, για να κορυφωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2007 μετά το σκάσιμο της «φούσκας» των δανείων μειωμένης εξασφάλισης, η οποία προκάλεσε στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή χρηματαγορά, οδηγώντας τα διατραπεζικά επιτόκια σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τους πρώτους μήνες της πιστωτικής κρίσης τα επιτόκια με τα οποία δανείζονταν οι ελληνικές τράπεζες προσέγγισαν το 5%. Η δραματική αυτή αύξηση του κόστους δανεισμού ενεργοποίησε τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες στράφηκαν στην… ανεξάντλητη πηγή των αποταμιεύσεων των ελληνικών νοικοκυριών, η οποία υπερβαίνει τα 150 δισ. ευρώ.

Ετσι φτάσαμε σήμερα να προσφέρονται επιτόκια καταθέσεων ύψους 5,5% ακόμη και για μικρά ποσά τα οποία μπορεί να εκκινούν από τα 10.000 ευρώ. Από την άλλη, οι καταθέτες με χαρτοφυλάκια άνω των 500.000 ευρώ μπορούν να διαπραγματευθούν ακόμη υψηλότερες αποδόσεις που ξεπερνούν ως και το 6%. Είναι σαφής ο στόχος των τραπεζών να γεμίσουν τα ταμεία τους με όσο το δυνατόν περισσότερο «ρευστό» ώσπου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι συνέπειες της κρίσης στις διεθνείς αγορές προς το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2008. Ετσι, σε περίπτωση που τελικώς η κατάσταση δεν εξελιχθεί με βάση τα περισσότερο αισιόδοξα σενάρια, οι τραπεζικοί όμιλοι θα έχουν τη ρευστότητα που επιθυμούν για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Τα παραπάνω λειτουργούν προς όφελος των αποταμιευτών, οι οποίοι μετά μία τριετία (2003-2005) αρνητικών πραγματικών αποδόσεων διαθέτουν πλέον πληθώρα επιλογών για τη δέσμευση των μετρητών τους.

Copyright © ΤΟ ΒΗΜΑ – Ημερομηνία δημοσίευσης 9/2/2008

Κοινοποίηση

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *