Πέντε διατροφικές αλλαγές για γερή καρδιά

Τι συστήνουν οι ειδικοί για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος ? Επισημαίνουν ότι το δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα λαμβάνει «ενέργεια» από το ισορροπημένο διατροφικό μενού

Οι προηγούμενοι μήνες ήταν για τους περισσότερους από εμάς μία δύσκολη δοκιμασία, κατά την οποία βιώσαμε στρεσογόνες καταστάσεις σε μία απρόβλεπτη εποχή. Υπό το δεδομένο αυτό και σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι διατροφικές ατασθαλίες αποτέλεσαν (δικαιολογημένη) «παγίδα», καθώς αναζητούσαμε απόλαυση στις απλές, καθημερινές δραστηριότητες. Παρ’ όλα αυτά η διατήρηση της καλής υγείας και της γερής καρδιάς είναι στόχοι πιο επίκαιροι από ποτέ, με τους ειδικούς να επιμένουν ότι το δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα λαμβάνει «ενέργεια» από το ισορροπημένο διατροφικό μενού.
H διαιτολόγος της διακεκριμένης Ιατρικής Σχολής του «Johns Hopkins» των ΗΠΑ, Isatu Isuk, προτείνει πέντε απλές αλλαγές που μπορούν να προστατέψουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Και επιμένει ότι δεν είναι ποτέ αργά για να υιοθετήσει κανείς αυτές τις συμβουλές.

1. Ξηροί καρποί αντί για πατατάκια. Το τσιμπολόγημα στον καναπέ, παρακολουθώντας το αγαπημένο σίριαλ ή ταινία, μετατράπηκε λόγω των συνθηκών σε καθημερινή συνήθεια. Σύμφωνα εντούτοις με την ειδικό υπάρχουν πιο υγιεινές επιλογές από τα κατεργασμένα τρόφιμα.
Ειδικότερα, έχει αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς διατρέχουν κατά 14% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νοσήματα και κατά 20% να διαγνωστούν με στεφανιαία νόσο. Η εξήγηση; Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες πηγές ακόρεστων λιπαρών, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών – το ζητούμενο όμως είναι να υπάρχει μέτρο καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε θερμίδες.

2. Τσάι ή καφές αντί για αναψυκτικά. Τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι ο καφές και το τσάι είναι ροφήματα πλούσια σε αντιοξειδωτικά που ωφελούν την καρδιά – πιο συγκεκριμένα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής πάθησης και εγκεφαλικού επεισοδίου, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα.
Σύμφωνα με την ειδικό, δύο έως και τρία φλιτζάνια την ημέρα είναι μια «ασφαλής» ποσότητα, αρκεί να μην το παρακάνει κανείς στη ζάχαρή ή την κρέμα. «Εάν όμως είστε έγκυος ή έχετε διαγνωστεί με πρόβλημα υγείας, ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με την ποσότητα καφεΐνης που πρέπει να προσλαμβάνεται σε ημερήσια βάση» συμβουλεύει η Isatu Isuk.

3. Μαύρη σοκολάτα αντί για λιχουδιές. Οι γλυκές απολαύσεις δεν είναι απαγορευμένες, ακόμη όμως και σε αυτήν την… ιδιαίτερη περίπτωση υπάρχουν καλές και κακές συνήθειες. «Η σοκολάτα και το κύριο συστατικό της, το κακάο, περιέχουν φλαβανόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων» εξηγεί η διαιτολόγος της έγκριτης Ιατρικής Σχολής.
Η μαύρη σοκολάτα, παρότι δεν είναι «αθώα» καθώς επίσης περιέχει ζάχαρη και λίπος τροφοδοτώντας τον οργανισμό με πολλές θερμίδες, αποτελεί ένα από τα πλέον υγιεινά επιδόρπια (ιδίως εν συγκρίσει με τις πάστες και τα ντόνατς).
Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μερικές φορές την εβδομάδα πιθανόν να συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου ή θωρακικού πόνου κατά 11%.

4. Σολομός αντί για μπριζόλα. Καθώς πλέον ο καιρός το επιτρέπει, το μπάρμπεκιου αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να μαζευτεί η οικογένεια γύρω από το τραπέζι, χαλαρώνοντας από το στρες της εποχής. Είναι όμως και μία καλή ευκαιρία για να ψήσουμε στα κάρβουνα αντί για λουκάνικα ψάρια, όπως σολομό.
Μια καλή συμβουλή είναι να αγοράσετε σολομό με κόκαλο και όχι φιλέτο, ώστε να μη διαλυθεί στη σχάρα. «Η γεύση του θα σας δικαιώσει, θρέφοντας παράλληλα τον οργανισμό με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του».

5. Λαχανικά αντί για πατάτες. Το ρύζι, οι πατάτες και τα μακαρόνια αποτελούν τα συνήθη συνοδευτικά, όμως η συχνή κατανάλωση αμυλούχων υδατανθράκων αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Υπό το δεδομένο αυτό μία καλή εναλλακτική είναι το καστανό ή άγριο ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης. Μία ακόμη πιο υγιεινή επιλογή όμως είναι τα πράσινα λαχανικά – όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το σπανάκι που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλά υψηλή σε βιταμίνες.
«Η προσθήκη πράσινων λαχανικών στο πιάτο σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης και των εσωτερικών φλεγμονών, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις» καταλήγει η Isatu Isuk.

πηγή: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.